Onze kraamzorg en Corona

Ook in Corona-tijd blijven er kinderen geboren worden en hebben de ouders kraamzorg nodig. Want kraamzorg is noodzakelijke zorg. Het zorgt voor een veilige start, voor gezondere kinderen en moeders, bevordert de zelfredzaamheid van ouders en voorkomt dure zorg nu en het voorkomt wiegendood. 

Maar hoe gaat dat dan in haar werk? Welke regels zijn er? Wat mag wel en wat mag niet?

 

Natuurlijk heeft het coronavirus impact op de zorgverlening. Echter, dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door onze kraamverzorgenden veilig de zorg te laten geven. We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM. Onze medewerkers hebben toegang tot deze richtlijnen via het interne netwerk. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze medewerkers hiervan direct op de hoogte worden gebracht.

Mocht een medewerker van ons besmet zijn met het virus of als er een verdenking is op een besmetting, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat onze collega geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen. Tevens houdt zij de voorgeschreven afstand in acht die door de RIVM wordt geadviseerd.

Om onze medewerkers en jullie als klanten te beschermen tegen het virus, vragen we jou om daarin mee te denken en te handelen. 

WIl je meer informatie over kraamzorg in Corona-tijd? Bel dan met ons kantoor: 033-2986166.

Wil je informatie over vaccineren en zwangerschap? Bekijk dan hier de informatiekaart

 

De adviezen kunnen per dag worden bijgesteld. We vragen jullie daarom om onze website en de overige sociale media kanalen goed in de gaten te houden. Bij vragen mag je je altijd richten tot onze klantenservice, te bereiken via telefoonnummer 033-2986166 of via de e-mail: info@kraamcentrum.nl 

Enkele tips voor nu en in de kraamtijd:

  • Was vaker dan normaal je handen gedurende 20 seconden met water en zeep.
  • Heb je geen water en zeep ter beschikking, gebruik dan hygiënische handgel.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik in een prullenbak die je kunt afsluiten.
  • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog. Vergeet niet het kledingstuk wat je draagt regelmatig te wassen.
  • Blijf uit de buurt van mensen die niezen en hoesten. Neem minimaal anderhalve meter afstand.
  • Haal niet dagelijks boodschappen, maar doe dit bijvoorbeeld één keer per week of laat de boodschappen bezorgen.

 

Veelgestelde vragen kraamzorg en corona

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het Coronavirus?
Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren wat je moet doen.

Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?
Dat kan uiteraard. Telefonisch via 033-2986166 of via onze inschrijfpagina.

Zijn er nog intakes aan huis?
Ja er zijn weer intakes aan huis mogelijk. Dit alleen als er geen sprake is van corona klachten.

Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het Coronavirus?
Dit kun je het beste overleggen met je verloskundige. Onze kraamverzorgenden geven op dit moment nog wel bevallingsassistentie.

Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?
Ook deze vraag kun beter even aan je verloskundige stellen.

Kan ik nog wel ‘veilig’ naar het ziekenhuis komen?
Het Meander Amersfoort, Gelderse Vallei Ziekenhuis en TerGooi geven gezamenlijk het volgende aan: Maak je je zorgen over je eigen gezondheid of de gezondheid van je baby? Dan is het van groot belang dat je – net als anders –  contact opneemt met je verloskundige of gynaecoloog. Blijf er niet mee rondlopen! Mogelijk adviseert je verloskundige of gynaecoloog je naar het ziekenhuis te gaan voor controle. Je hoeft je daar niet ongerust over te maken. De medewerkers doen er alles aan om van het ziekenhuis een zo veilig mogelijke omgeving te maken. Daarvoor zijn maatregelen genomen. We kunnen ons voorstellen dat die maatregelen er  indrukwekkend uitzien. Ze zijn bedoeld om veilig zorg te kunnen geven aan iedereen die dat nodig heeft. De verloskamers, kraamafdeling en de poli verloskunde zijn niet veranderd en functioneren normaal. De ziekenhuizen willen ook in deze corona periode zo goed mogelijke zorg leveren voor jou en je kindje. Dat kan alleen als jij jouw zorgen aan hen toevertrouwt en gewoon naar het ziekenhuis komt als dat nodig mocht zijn.

Krijg ik nog wel kraamzorg en is het wel veilig een kraamverzorgende in huis te hebben nu geadviseerd wordt contact zoveel mogelijk te vermijden?
Ook tijdens de huidige uitbraak van het coronavirus en alle maatregelen vanuit de overheid hieromtrent gaat onze zorgverlening gewoon door. We proberen onze kraamverzorgenden vanuit de organisatie hierin zo optimaal mogelijk te ondersteunen. We bieden zorg op maat. We kiezen op het moment zelf voor de juiste vorm van kraamzorg voor jou en je gezin.

Dagelijks beoordelen we daarom de situaties en stellen waar nodig ons beleid bij. Ook houden we onze medewerkers frequent op de hoogte met updates. Hierin hebben we continu contact met de ziekenhuizen, verloskundigen, RIVM en onze eigen branche organisatie.

Natuurlijk heeft het coronavirus impact op de zorgverlening. Echter, dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door onze kraamverzorgenden veilig de zorg te laten geven. We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM. Onze medewerkers hebben toegang tot deze richtlijnen via het interne netwerk. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze medewerkers hiervan direct op de hoogte worden gebracht.

Mocht een medewerker van ons besmet zijn met het virus of als er een verdenking is op een besmetting, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat onze collega geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen. Tevens houdt zij de voorgeschreven afstand in acht die door de RIVM wordt geadviseerd.

Vanwege het afstand houden van minimaal anderhalve meter, laten we de verzorging van de baby en de verzorging van de eventuele oudere kinderen zoveel mogelijk over aan de ouders. Natuurlijk wel met de tips en aanwijzingen van je kraamverzorgende. Zij signaleert en overlegt met je verloskundige als ze iets afwijkends ziet. Daarnaast geeft ze je/jullie voorlichting over allerlei zaken zoals veilig slapen en voeding. En vergeet niet de ondersteuning bij het nemen van rust, hygiëne en het betrekken van de rest van het gezin.

Wanneer komt de verloskundige langs?
De verloskundige zal, in overleg met de klant en de kraamverzorgende, in de kraamtijd één keer langskomen voor een huisbezoek. Indien noodzakelijk, zal de verloskundige uiteraard vaker langs komen op afroep.

Mag ik nog wel borstvoeding geven?
Borstvoeding is de meest natuurlijke en effectieve manier om een baby te voeden. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft, naast de voedingstoffen ook beschermende stoffen. Het is op dit moment niet duidelijk of het virus kan worden overgedragen via de borstvoeding. Wel is bekend dat allerlei immuunstoffen via de borstvoeding worden doorgegeven van moeder naar kind. Moeders die zijn blootgesteld aan een virus, gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken en geven dit via de moedermelk aan de baby door. Het is daarom belangrijk dat moeders borstvoeding (blijven) geven. Immers, als de baby geen borstvoeding meer krijgt worden ook de beschermende stoffen niet meer overgedragen. Bij een besmetting is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven. Ben je als moeder zelf besmet, dan kun je uit voorzorg beter wel een mondmasker dragen tijdens het voeden.

Meer weten over corona en borstvoeding?
Op de website van borstvoedingorganisatie La Leche League kun je meer lezen. La Leche League is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op het informeren en ondersteunen van iedereen die geïnteresseerd is in borstvoeding. Ook op de website van de borstvoedingsraad vind je meer informatie.

Handige links

Informatie corona in andere talen

Op onderstaande websites, vind je begrijpelijke informatie over het coronavirus in diverse talen: